Je talenten ontdekken met 5 aanwijzingen

Gepubliceerd op 2 december 2020 om 16:15

´Phjeeewww, I did  it,´ dacht ik toen ik mijn laptop dichtklapte na een brainstormsessie en de ideeën maar in mijn hoofd overstroomden. De sessie en de ideeënstroom daarna gaf mij veel energie. Ik maakte iedereen aan het lachen en ondertussen ´kregen we shit done´. I felt happy, proud and satisfied. Dit is een aanwijzing naar een talent van mij, ideeënvorming.


Jij bent getalenteerd!  

Wanneer we het over talent hebben dan hebben we het vaak over een talent in muziek of een sport. Iemand die heel goed gitaar kan spelen heeft volgens velen veel talent daarvoor. Maar waar ik op doel is dat iedereen op zijn of haar eigen manier getalenteerd is en dat talenten aanwijzingen achterlaten. 


Alles draait om energie  

Een talent kan je herkennen aan de activiteiten of ervaringen die jou veel energie geven en waar je goed in bent. Vaak heb je dan ook behoefte aan bepaalde activiteiten wat jou energie geeft zoals me-time, netwerken of samenzijn met een groep vrienden. Het is niet vanzelfsprekend dat datgene waar je erg goed in bent ook je talent is. Als het je veel energie kost dan is het iets waar je heel goed in bent geworden omdat je het jezelf hebt aangeleerd.  Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de beroemde DJ Avicii.  

Hij gaf geweldige optredens en was daar ook erg goed in maar hij vond het verschrikkelijk om te doen. Wat hij juist leuk vond om te doen en wat hem waarschijnlijk veel energie gaf was muziek schrijven en produceren, alleen of met andere artiesten. Ik raad je ook zeker aan de documentaire over hem te zien, als je die nog niet gezien hebt 😉) 


Wees je eigen detective

Dus talent draait ook ontzettend om de energie die je ervan krijgt. Word je eigen talenten detective. Met de volgende 5 aanwijzingen kan je je talent herkennen:

  1. Je verlangens: Op welke momenten in je leven heb je verlangen gevoeld  naar een activiteit of betrokkenheid bij bepaalde activiteiten of mensen. Misschien verlang je, zeker in deze C-tijd, juist extra naar collega´s of geniet je juist enorm van al dat thuiswerken. 

 

  1. Rapid learning: iets wat jij sneller oppakt vergeleken met anderen. Hier kan je kijken naar activiteiten of een bepaalde context waar je iets sneller oppakt. 

 

  1. Uitmuntendheid: momenten waar je echt iets uitmuntend neerzette. Bijvoorbeeld dat je in een project met geweldige ideeën kwam of goed in beeld had wat de risico’s waren. Dus kijk wat was er zo uitmuntend aan datgeen wat je hebt gedaan en wat voor energie gaf dat jou? 

 

  1. Flow momenten: Op welke momenten ervaar je Flow? Herken je dat gevoel, dat je iets aan het doen was en dat de tijd voorbij vloog? Dat je al uren ermee bezig bent maar dat het voor jou als 5 minuten voelt. Dat je het eigenlijk jammer vind dat je uit de flow moet stappen.  Het voelde als iets instinctiefs voor jou, op dat moment volg je jouw intuïtie.  

  2. Tevredenheid: wanneer je een gevoel van tevreden voelt binnen een activiteit of een ervaring. Daarbij zou je kunnen zeggen “je kan mij hier altijd laten zijn, dit ben ik”. Bijvoorbeeld als je diep aan het nadenken bent of juist een relationeel vlak zoals nieuwe mensen ontmoeten of diepe gesprekken voeren.   


Kijk terug op je privé of werkleven en zoek naar de momenten waar je deze aanwijzingen tegenkwam in je activiteiten. Dit geeft je een beter beeld op wat voor manier jij getalenteerd bent, it´s the way you tick


Talent en personal branding

Wanneer je alleen datgene waar je goed in bent verwerkt in je personal brand, maar geen rekening houdt hoe de energie voor jou voelt, dan is de kans veel groter dat je baan je veel energie gaat kosten en dat je in een mum van tijd ongelukkig bent in je carrière.
Door het kennen van je natuurlijke talenten en dit verwerken in je personal brand heb je een grotere kans om een rol te vervullen waar je gelukkig van wordt.

Bij welke van de 5 aanwijzingen gaat er bij jou een lampje branden? Ik ben heel benieuwd, laat het mij hieronder weten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.