Clash of the talents deel 2: 5 tips om te dealen met die collega waarmee je botst.

Gepubliceerd op 11 augustus 2021 om 09:49

In mijn vorige blog (Clash of the talents deel 1) liet ik zien waarom je je kan ergeren aan sommige collega’s. Dat is omdat bepaalde collega’s je energie wegslurpen omdat ze andere talenten hebben dan jij, het gaat dan vaak om talenten waar jij blind voor bent. (ik noem het ook wel: jouw non-patronen). Het kan ook juist gaan om een talent dat jij zelf ook hebt dat graag meer ruimte wil innemen. 

Soms heb je weleens dat je met een collega werkt die je energie helemaal opslorpt. Naderhand blijf je zitten met hoofdpijn, frustratie en vermoeidheid. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je hoog in je energie blijft ondanks dat je met die collega samenwerkt? .

Tip 1: Onderzoek jouw frustraties en behoeftes.

De frustraties die je ervaart vertellen je veel over jezelf en jouw talent. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de situatie en te ontdekken wat jou precies frustreert. Als je hier inzicht in hebt kun je de situatie beter begrijpen en geeft het rust. Stel jezelf daarna de vraag: “wat heb ik op dit moment nodig?”

Tip 2: Oordeel niet over je collega

De quote van David Dewulf “waar een oordeel begint, eindigt de waarneming” is heel treffend in deze situatie. Zodra je een oordeel hebt over die collega, bijvoorbeeld als die ´weer´ aan je bureau staat met een vraag en jij denkt “is die gast te lui om het zelf even na te zoeken”. Dan ben je eigenlijk een oordeel over degene aan het vellen en voel je al irritatie. Als je op dat moment open blijft voor de waarneming en de ruimte neemt om degene te observeren dan kan je erachter komen wat de echte de behoefte is van degene. Gaat het inderdaad om die vraag? Of gaat het om iets anders?
Dan kan je daar gericht naar vragen bij je collega en kom je misschien op nieuwe inzichten. 

Tip 3: Probeer  je collega niet te veranderen

Het is onmogelijk om een ander te veranderen, dat kan alleen diegene zelf bepalen. Jij zou het waarschijnlijk ook niet pikken als een collega of vriend jou zou proberen te veranderen, dat levert alleen maar conflict op. Heb je wel eens gehoord van  the Circle of Influence van Stephen Covey? Richt jij je tijd en energie vooral op dingen waar jij geen controle over hebt? (Circle of Concern)
Dan gedraag jij je reactief en word je geleid door de dingen waar je geen invloed op hebt. Je laat jezelf dan in een slachtofferrol terecht komen waarin je passief bent en je denkt dat de dingen jou overkomen. Terwijl je jezelf het onnodig moeilijk maakt want je hebt meer invloed dan je misschien denkt. Dit leidt vaak tot negatieve gevoelens en dat kost je veel energie. 
Je herkent dat je in de Circle of Concern zit als je jezelf hoort denken  “ik moet…., ik kan niet…, ik kan er niks aan doen”.

Wanneer je juist focust op de dingen waar je wel invloed op hebt (Circle of Influence) dan ontwikkel je een proactieve focus. Dan kijk je naar de dingen waar je invloed op hebt, het voelt alsof je de teugels zelf in handen hebt en dat geeft je energie.

Jij maakt zelf keuzes, neemt daarvoor verantwoordelijkheid, voelt je de leider van jouw leven. Jij creëert jouw leven zelf!
Dus kijk eens naar de situatie, waar heb je wel invloed op? Focus daarop. Welke mogelijkheden wachten om ontdekt te worden?  

Tip 4: Wees eerlijk naar jezelf en de ander

Je kan ook op een niet-confronterende manier eerlijk zijn tegen de ander over  waar jij behoefte aan hebt. Het is  belangrijk dat je specifiek bent over wat je nodig hebt en duidelijk je grenzen stelt.  Daarnaast mag je ook eerlijk zijn wat jou niet zo ligt en waar de ander jou misschien kan aanvullen.

Tip 5: Stel jezelf de juiste vragen.

Durf jezelf de grote vragen te stellen. Wees dapper.  Botst het met 1 of 2 collega’s of frustreer jij je over de werkwijze van de hele organisatie? Dan zou je ook eens kunnen onderzoeken of de organisatie nog past bij wat jij wilt, bij je talenten en bij je doelen. Wil jij inzicht krijgen in jouw talent zodat je nu wel die droombaan gaat vinden die bij je past? 


Zet de eerste stap en boek hier jouw (gratis) talent-analyse met mij. 

 

P.S. In mijn FB groep deel ik meer tips -speciaal voor ambitieuze millennials- over hoe je met talent een baan kan vinden dat bij je past. Word hier (gratis) lid!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.