De carrière ladder, een oer idee

Gepubliceerd op 5 mei 2021 om 14:27

Toen ik laatst de nieuwe BBC serie “life in colour with David Attenborough” zat te kijken viel mij iets op. In deze serie wordt aandacht besteed aan hoe kleur wordt toegepast in de natuur toen kwam het voorbeeld van de Mandril voorbij.  Het mannetje krijgt namelijk felle kleuren in zijn gezicht en op zijn achterwerk. de felheid van die kleuren bepaalt zijn dominantie en de plek in de hiërarchie. Hoe feller de kleur hoe hoger zijn plek in de hiërarchie en daarbij gebruikt het hoogste mannetje tandenknarsen om de andere mannetjes te intimideren. Om een plekje omhoog te komen gaat het ook om leven of dood dus gepaard met veel geweld. Toen ik dit zag dacht ik aan andere dieren zoals koeien die ook een hiërarchie hebben binnen de kudde. Ik herkende dit gedrag ook in mensen en vooral in bepaalde systemen binnen de maatschappij zoals de carrière ladder.  De carrière ladder hebben wij als mensen in de vorige eeuw in het leven geroepen en dit passen we nog steeds toe. Ik realiseerde mij hoe vastgeroest deze overtuiging is want ikzelf was ook druk bezig met de carrièreladder te beklimmen.  Dit was mij meegegeven, als je flink je best doet en dan klim je vanzelf omhoog.

Wat mij niet verteld werd was het gedrag wat deze carrière ladder veroorzaakte naarmate je hogerop kwam. Bij elke trede was er meer politiek, ellebogen gedrag, winnen ten koste van een ander (bijvoorbeeld met andermans idee vandoor gaan), alleen maar gericht op omhoog en niet kijkend wat er bij je past. De carrière ladder leidt naar schaarste denken want de overtuiging is dat er niet genoeg plek is voor iedereen. Ik ging mezelf vergelijken met anderen die carrière ladder opgingen en dat zorgde ervoor dat ik een andere rol ging aannemen die helemaal niet bij mij paste. En dat voelde ik: het maakte mij onzeker en angstig..  

De carrière ladder is eigenlijk primitief en lijkt op een oeroude hiërarchie die ook geldt in het dierenrijk. Verschil tussen mens en dier is het bewustzijn van denken en bewust keuzes kunnen maken. Het is een ouderwets idee en zo zet je je bewustzijn niet optimaal in. Door bewust te worden van mijn talenten, mijn belemmerende overtuigingen te identificeren en herprogrammeren maakte dat ik in de overvloed stand kwam. In overvloed ben ik gelukkig en dankbaar maar sta ook open voor de kansen die op mijn pad komen en durf deze te pakken.   

Wil je verlost worden van het klimmen op de carrière ladder waarvan je niet gelukkig wordt?  En wil je weten wat jou uniek maakt en wat jou tegenhoudt om te stoppen met klimmen en iets te gaan doen waar je gelukkig van wordt? Plan dan een talentanalyse met mij in. Dan geef ik je inzicht in je talenten en gaan we kijken welke overtuiging jou belemmert en hoe je deze kan herprogrammeren. Zodat jij de leiding kan nemen in je carrière en kan gaan werken op de manier waar jij het beste uit jezelf kan halen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.