Bekentenis van een jobhopper

Gepubliceerd op 28 april 2021 om 17:01

Ik ben in 5 jaar 6 keer gewisseld van baan, je zou mij de klassieke jobhopper kunnen noemen. Sinds mijn afstuderen ben ik op zoek geweest naar een plek die bij mij paste. Helaas ervaarde ik bij veel banen en bedrijven dat ik niet op mijn plek zat en dat het tegenviel. De beloftes werden niet waargemaakt en ik kreeg niet de kans om door te groeien. Dit maakte mij onzeker, angstig en radeloos. Ik had vragen zoals  “Wat moet ik nou doen? Wat is er mis met mij? Ga ik ooit een baan vinden die bij mij past?”.

Bij de zesde wissel dacht ik “ja dit is het!”. Ik mocht voor deze baan naar het buitenland, met mensen uit andere culturen werken en dat sloot perfect aan op mijn studie internationale bedrijfskunde. Dus ik begon met goede moed maar ik merkte als snel dat mijn kennis en expertise niet serieus genomen werd en weer voelde ik mij niet op mijn plek. Dus zat ik daar in het buitenland maar wat te zitten. Ik voelde mij belabberd en ongelukkig, het ergste was ook nog dat ik niet naar huis kon! 

Ik besefte toen dat het jobhoppen mij niet ging helpen zolang ik niet wist wat ik zélf wilde. Mijn grootste fout was namelijk dat ik teveel afging op wat anderen van mij wilden of verwachten. Ik had een internationale bedrijfskunde studie gedaan dus men verwachte van mij dat ik bij een internationaal bedrijf zou werken als manager. Dit was dan ook datgene wat ik ging najagen, er niet bij stilgestaan dat dit mij helemaal geen energie gaf of dat ik dit misschien helemaal niet wilde.  

Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je zelf wil! En dat begint met het ontdekken van je talenten. 

Hoe doe je dat? In deze blog deel ik een tip die jou kan helpen jouw talenten te ontdekken. En dat is door een tijd voor jezelf bij te houden wat voor dingen in je leven jou energie geven en wat jou frustreert. Wees daarin specifiek! Als je als frustratie vergaderen noemt, is dat nog niet heel specifiek. Wat van het vergaderen of tijdens een vergadering frustreert je dan? 

Wat jou frustreert wijst op een bepaalde behoefte die jij hebt. De frustratie is eigenlijk een behoefte van jou en daarmee een aanwijzing naar een talent. Als jij ergens behoefte aan hebt is dat vaak ook iets wat jij voor een ander kan betekenen, jouw toegevoegde waarde. 

Bijvoorbeeld: bij vergaderingen raak je gefrustreerd of geërgerd als er geen duidelijk doel is.  Het duurt allemaal maar lang, veel geklets en we komen nergens. De behoefte is dan dat jij van te voren duidelijk wilt weten wat het doel van de vergadering is en waar je naartoe werkt. Duidelijke doelen motiveren jou en geven je energie. Dit betekent ook dat jij zelf doelgericht bent en daarom ook anderen kan helpen om doelen op te stellen en daar naar toe te werken. Deze behoefte is gekoppeld aan het talent prestatiegerichtheid.  

Door dit duidelijk voor jezelf te hebben kan je beter inschatten of een baan/bedrijf bij je past. Daarnaast kan jij ook jouw toegevoegde waarde beter omschrijven.   

Vind je na het lezen van deze blog lastig om je frustraties en behoeften te koppelen aan talent, dan kan ik je helpen. Met mijn gratis talentenanalyse geef ik je inzicht in je talenten zodat jij het stuur in handen krijgt bij het kiezen van je volgende baan. 

P.S. Wil je meer weten over hoe je je talent ontdekt? Check dan ook dit artikel "Je talenten ontdekken met 5 aanwijzingen".   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.